Ik ben Anjo
Ruim 20 jaar ervaring in grafische vormgeving en communicatie

What I see is what you get

Ik bén vormgever!

“Wat maak jij hier nou van?” Ik schok, ineens was alle aandacht op mij gericht. Twee directieleden, de communicatiemanager en een journalist keken afwachtend mijn kant op. Ik had wel zitten luisteren maar had al vroeg in deze meeting over de noodzakelijke cultuurverandering bij deze klant de conclusie getrokken dat het nog veel te vroeg was voor mijn input als presentatie-ontwerper. Tot nu toe waren ze nog erg op zoek geweest naar samenhang en richting in hun verhaal, een presentatie maken was voorlopig nog niet aan de orde dacht ik. Maar de verwachting aan deze tafel bleek toch anders.

Voor ik kon antwoorden begonnen mijn handen al te gebaren en schoot mijn blik door de kamer. Ik stond op, veegde zonder te vragen het whiteboard schoon en zei: “kijk, als ik jullie verhalen hoor dan zie ik…” en begon te tekenen. Er ontstond een instant-infographic van de huidige situatie en ik ging daarnaast verder met de gewenste situatie en toen viel het kwartje. Eén van de directeuren veerde uit zijn stoel kwam met grote passen op mij af. Rukte de marker uit mijn hand en zei enthousiast: “Nu we dit hebben dan kunnen we ook…” en begon details toe te voegen aan mijn tekeningen.

Een klein kwartier later stonden we allemaal rond het whiteboard en hadden de samenhang en richting in het verhaal gevonden. “Ik wou dat alle meetings hier zo productief waren.” merkte de andere directeur op aan het eind van de afspraak.

Ik begreep nog niet wat er gebeurd was...

Maar het duurde niet lang voor ik doorkreeg waarom het voor mij zo eenvoudig is om op deze manier te kunnen helpen. Het verklaarde ook waarom ik al zolang als ik mij kon herinneren gepassioneerd ben over alles met beeld en vorm: Ik denk in beelden.

Een ontdekking die eigenlijk ook een beetje grappig is: ik kan mij namelijk niet voorstellen hoe je anders zou kunnen denken! Andersom zal dat vast ook zo zijn en dat leidt wel eens tot een misverstand. Tegenwoordig kan ik daar goed om lachen maar in het verleden vond ik dat nogal dom van mezelf.

Ik bén dus vormgever...

Ik begrijp iets door het te zien. Ik creëer dus continu beeld. Ik redeneer, combineer en associeer in beeld. Logisch dat ik mezelf bekwaam heb gemaakt in het uiten van beeld. Maar ik heb ook moeten leren om mijn beelden om te zetten in duidelijke communicatie. Het heeft mijn pad bepaald: van hobby projecten en het vormgeven van jaarboeken naar Presentatie-Specialist bij een consultancy waarna ik de kans kreeg om bij een drukkerij de dtp/ontwerpstudio op te zetten en te managen.

Naast het besef van mijn beelddenken ben ik me ook gaan realiseren dat er niets leukers is om mijn vaardigheden in te zetten om anderen te helpen. Dat was de voornaamste reden om in 2008 voor mezelf aan de slag te gaan. Ik haal veel voldoening uit het meedenken en meewerken aan doelen van mijn klanten om zo vormgeving ook écht te laten werken.

Anjo van den Bos